Mercator podigao plaće

Bez autora
Jan 14 2024

Najveći slovenski trgovac na malo Mercator, koji je ujedno i najveći poslodavac u zemlji, 1. siječnja podigao je osnovne bruto plaće za sva radna mjesta u kompaniji.

U prosjeku je porast dosegao sedam posto, au najrasprostranjenijim poslovima u prodaji i logistici veći je od 10 posto, objavila je danas tvrtka.

Za radna mjesta prodavača, komisionara i vozača, koja predstavljaju gotovo polovicu zaposlenih, osnovna bruto plaća sa sadašnjih 1100 eura povisit će se na 1270 eura.

Istovremeno, povećanjem osnovne bruto plaće očuvat će se omjeri plaća između radnih mjesta. U prosjeku takvo povećanje znači sedam posto višu osnovnu bruto plaću u najvećem slovenskom trgovcu, koji će ove godine za troškove rada, prema planovima, izdvojiti više od 18 milijuna eura dodatnih sredstava.

„U 2024. godinu započeli smo ulaganjem u zaposlenike, u konkurentnost Mercatora i jačanjem strateške suradnje s lokalnim dobavljačima. Uvjereni smo da ćemo povećanjem osnovnih bruto plaća za sve zaposlenike uspješno ostvariti svoje poslovne ciljeve te osigurati poslovni rast i razvoj Mercatora u budućnosti", rekao je predsjednik Uprave tvrtke Tomislav Kramarić.

Rast plaća u trgovcu koji je, prema podacima iz posljednjeg objavljenog godišnjeg izvješća krajem 2022. godine, na razini društva Poslovni sistem Mercator u prosjeku zapošljavao nešto više od 8.400 ljudi i time je najveći pojedinačni poslodavac u zemlje, dolazi nedugo nakon one u konkurentskom Engrotušu, nakon što je sindikat zaprijetio jednodnevnim štrajkom upozorenja zadnjeg dana godine, predstavnici zaposlenika i uprave postigli su dogovor o povećanju plaća.

Po njoj će svaki primati veću osnovnu plaću od 120 eura. Osnovna bruto plaća radnika u trgovinama sada iznosi 1180 eura, dok će voditelji smjena i odjela dobiti dodatnih 50 eura.

Nezadovoljni tretmanom trgovačkih radnika i pregovorima s poslodavcima o budućem uređenju odnosa socijalnih partnera u djelatnosti, nakon što krajem godine prestane važiti postojeći granski kolektivni ugovor, i u krovnom Sindikatu Slovenije .

Sindikat je u prosincu započeo i prikupljanje potpisa radnika u industriji za peticiju za dostojanstvenu plaću i rad u trgovini, što bi značilo i podršku eventualnom štrajku u sektoru. Nakon sklapanja aneksa na postojeći kolektivni ugovor, koji također utječe na visinu plaća, to se u prosincu nije dogodilo, a pregovori o novom ugovoru se nastavljaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik